Groot onderhoud op de snelwegen rond Utrecht; veel verkeershinder in 2024

Rijkswaterstaat voert op de snelwegen rond Utrecht in 2024 een aantal grote onderhoudswerkzaamheden uit. Hiervoor zijn regelmatig afsluitingen nodig, met veel verkeershinder tot gevolg. Weggebruikers in en om Nieuwegein moeten rekening houden met extra reistijd en soms lange omleidingsroutes.

Werkzaamheden rond Utrecht
De reeks werkzaamheden is vanaf begin maart 2024 van start gegaan met de vervanging van de verlichting in de Leidsche Rijntunnel (A2). Vanaf april volgt de vervanging van de stalen kabels (tuien) van de Galecopperbrug (A12). Daarna vernieuwen we het asfalt op de A12 tussen Nieuwerbrug en knooppunt Oudenrijn en op de A2 tussen de knooppunten Oudenrijn en Everdingen. Op deze snelwegen voeren we tegelijk renovaties uit aan verschillende viaducten en bruggen. Verder vindt er op delen van de A1 en A27 asfaltonderhoud plaats.

Weekendafsluitingen, minder en/of versmalde rijstroken
Al deze werkzaamheden veroorzaken veel verkeershinder voor weggebruikers met vaak afsluitingen in het weekend. Ook rijdt het verkeer doordeweeks soms langere periodes over minder en/of versmalde rijstroken. Tijdens de werkzaamheden moeten weggebruikers rekening houden met extra reistijd en soms lange omleidingsroutes. Dat geldt in het bijzonder wanneer we werken aan de A12 tussen Nieuwerbrug en knooppunt Oudenrijn.

Hinder beperken
De hinder voor weggebruikers probeert Rijkswaterstaat zoveel mogelijk te beperken door werk te combineren of alleen ’s nachts uit te voeren. Hoofdingenieur-directeur Midden-Nederland Eric Diepstraten: ‘Sommige werkzaamheden kunnen echter alleen veilig overdag worden uitgevoerd. Ook is werken overdag regelmatig nodig om het groot onderhoud op tijd af te kunnen ronden. Afsluitingen overdag plannen we wel zoveel mogelijk in het weekend, wanneer er minder verkeer op de weg is.’

Sluit niet aan in de file
Vanwege de verwachte hinder adviseert Rijkswaterstaat weggebruikers, waar mogelijk, te reizen met het openbaar vervoer of de fiets. Of de autoreis rondom een afsluiting te plannen óf op een rustiger moment van de dag. Of anders een (extra) dag thuis te werken.

Meer werkzaamheden na 2024
Ook na 2024 staan er verschillende grote onderhoudswerkzaamheden gepland in de regio Utrecht. Zo worden de werkzaamheden aan de Galecopperbrug afgerond, start de verbreding van de A27 tussen Houten en knooppunt Hooipolder en krijgt de A12 tussen knooppunt Lunetten en Veenendaal nieuw asfalt.

Diepstraten: ‘We investeren de komende jaren dus veel in het onderhouden en verbeteren van de snelwegen rond Utrecht. Weggebruikers moeten daardoor voorlopig wel rekening blijven houden met verkeershinder. Dat is onvermijdelijk maar wel nodig, zodat de regio ook in de toekomst bereikbaar blijft.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk